piątek, 3 lipca 2015

Placuszki gryczane


Placuszki te są małe i grube. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno z dowolnymi dodatkami. :)
Do przygotowania ok. 12 placuszków potrzebujemy:
-1 jajo roztrzepane
-50 g cukru
-25 g roztopionego masła
-300 ml mleka
-225 g mąki gryczanej
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki wody gazowanej
-szczypta soli

W miseczce ubijamy jajo z cukrem. Do rozpuszczonego masła dodajemy mleko i wodę gazowaną. Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli przesiewamy do dużej miski. Na środku robimy zagłębienie i przelewamy w nie mleko z jajem. Wszystko ubijamy trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę lub na całą noc, wtedy np. na śniadanie placuszki wystarczy już tylko usmażyć, bo całe przygotowanie ciasta zrobiliśmy już dzień wcześniej. :) Placuszki smażymy na lekko natłuszczonej patelni teflonowej. Każdy placuszek robimy z 2 łyżek ciasta. Smażymy aż do momentu, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. :) Wtedy przewracamy na drugą stronę i lekko rumienimy. Podajemy z czym chcemy. :) Owoce, syropy, kremy, co kto lubi :)

Mąka gryczana posiada niski indeks glikemiczny (40). Im niższy indeks glikemiczny danego produktu, tym niższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Produkty o wysokim IG szybko i wysoko zwiększają poziom cukru we krwi, jednakże powodują także szybki jego spadek. Spożywanie zatem produktów o niskim IG, powoduje powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie powoduje mniejsze wydzielanie insuliny i zmniejsza napady głodu.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...