sobota, 18 kwietnia 2015
Łosoś pieczony z koprem włoskim
Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebowałam:
-ok. 700 g filetów z łososia
-pokrojony 1 świeży koper włoski (fenkuł)
-oliwa
-świeży sok wyciśnięty z połowy grapefruita
-spory pęczek koperku
-suszona bazylia
-sól, pieprz.
Na początku rozgrzałam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsypałam pokrojonego fenkuła, a na nim ułożyłam kawałki ryby. Całość polałam oliwą oraz sokiem z cytryny. Łososia doprawiłam solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie posypałam posiekanym świeżym koperkiem i suszoną bazylią. Naczynie przykryłam folią aluminiową i piekłam ok. 40 min.
Rybę podałam razem z ugotowanym na parze brokułem oraz z czerwonym ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pycha! średni lubię takiego łososia, ale w tym wydaniu na pewno bym zjadła
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńŁosoś - mniam - uwielbiam!
OdpowiedzUsuńŁosoś się tutaj idealnie komponuje ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczonego łososia :)
OdpowiedzUsuń