sobota, 18 kwietnia 2015

Łosoś pieczony z koprem włoskim


Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebowałam:
-ok. 700 g filetów z łososia
-pokrojony 1 świeży koper włoski (fenkuł)
-oliwa
-świeży sok wyciśnięty z połowy grapefruita
-spory pęczek koperku
-suszona bazylia
-sól, pieprz.
Na początku rozgrzałam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsypałam pokrojonego fenkuła, a na nim ułożyłam kawałki ryby. Całość polałam oliwą oraz sokiem z cytryny. Łososia doprawiłam solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie posypałam posiekanym świeżym koperkiem i suszoną bazylią. Naczynie przykryłam folią aluminiową i piekłam ok. 40 min.
Rybę podałam razem z ugotowanym na parze brokułem oraz z czerwonym ryżem.



5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...