wtorek, 16 grudnia 2014
Zupa z marchwi z pieczarkami
Kolejna zupa krem - marchewkowa. Swoją konsystencję, kolor i słodycz zawdzięcza nie tylko samej marchewce, ale i odrobinie śmietany. Ciekawy smak zyskuje zaś za sprawą pieczarek, które nadają jej grzybowy aromat.
Potrzebujemy:
-na wywar: kawałeczek pora, kawałeczek selera, 2 korzenie pietruszki, 4 ząbki czosnku, 7-8 marchewek
-3 łyżki śmietany 12%
-1 mała cebula
-ok. 250 g pieczarek
-masło
-sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Jeśli mamy już przygotowany wcześniej bulion warzywny, to możemy jak najbardziej go wykorzystać :) Do garnka wlewamy około pół litra wody, wrzucamy do niego pokrojone na mniejsze kawałki warzywa (seler, por, korzeń pietruszki, czosnek, marchewka, ja dałam też 3 bulwy topinambura) oraz sól i pieprz. Jeśli mamy wcześniej przygotowany wywar, to dokładamy do niego tylko pokrojoną marchewkę i czosnek. Wszystko gotujemy ok. 30 minut, aż marchew będzie bardzo miękka. Przekładamy zupę do blendera, dodajemy śmietanę. Miksujemy. W celu utrzymania temperatury zupę przekładamy z powrotem do garnka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, wrzucamy na nią pokrojoną cebulę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 15 minut. Zupę wlewamy do miseczek, wrzucamy do niej grzyby - i gotowe! W sam raz na kolację ;).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mega pyszna <3
OdpowiedzUsuń