poniedziałek, 27 października 2014

Zupa krem szparagowa


Dziś na wieczorny posiłek polecam Wam coś lekkiego, a mianowicie zupa krem z zielonych szparagów. Kiedy ostatnio w jednym ze sklepów zobaczyłam je na półce, to mimo niemałej ceny, nie mogłam im się oprzeć. ;)

Przepis jest bardzo prosty i szybki, a do przygotowania zupy potrzebne mi były:
-1 pęczek szparagów zielonych
-1 mała cebulka
-kawałek pora (najlepiej tylko biała część)
-1 ząbek czosnku
-łyżka masła
-łyżka oliwy
-0,5 litra bulionu (warzywnego lub drobiowego)
-estragon, sól, pieprz biały, cukier
-3 łyżki kwaśnej śmietany

Odcinamy od szparagów zdrewniałe końce, dokładnie je myjemy, sprawdzając, czy główki nie mają piasku. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w plastry. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pora. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3-5 cm) i też wrzucamy do garnka. Wszystko smażymy razem przez ok. 2 minuty, doprawiamy solą, pieprzem, estragonem i szczyptą cukru. Dolewamy bulionu i zagotowujemy. Gotujemy ok. 3-4 min., aż szparagi będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy, aby osiągnąć jednolitą konsystencję. Jemy, póki jeszcze ciepła :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...