piątek, 10 października 2014

Wspomnienie lata, czyli borówki amerykańskie i jagody goji


Jako że wciąż nie mogę pogodzić się z faktem, że lato już się skończyło, dziś na śniadanie propozycja, która dosyć często gościła na moim stole podczas letnich poranków: makaron razowy orkiszowy z jogurtem naturalnym, jagodami goji i garścią borówek amerykańskich.

Dlaczego jagody goji? Bo to same plusy. Są wyjątkowo silnym antyutleniaczem i bogatym źródłem aminokwasów (aż 18 rodzajów!). Ponadto są bogate w witaminy C i z grupy B oraz mnóstwo pierwiastków śladowych niezbędnych dla naszego organizmu. To także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i flawonoidów (związki, które m. in. uszczelniają naczynia krwionośne i działają przeciwzapalnie). Jagody goji pod względem wartości odżywczych uznane są za jedne z najbardziej wartościowych owoców świata. Hamują procesy starzenia się, zalecane są w leczeniu reumatycznym, wzmacniają stawy, kości, system odpornościowy, poprawiają wzrok i witalność. Mają również działanie odchudzające. Poprawiają pracę serca i regulują ciśnienie krwi.

4 komentarze:

  1. Lubie borówki i jagody goji, ale nie łączyłem ich jeszcze z makaronem ^^ w mojej kuchni króluje KASZA JAGLANA!

    pozdrawiam dejw

    naturaldejw.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana -jak najbardziej jestem za :) Bardzo lubię tą kaszę z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na wytrawnie ;) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...