czwartek, 21 sierpnia 2014

Cukinia z bobem i oliwkami


Dziś przepis na szybką i prostą przekąskę warzywną. Zaczynamy od gotowania bobu, a następnie umytą i obraną cukinię kroimy np. w paski lub w plastry, w zależności jak lubimy. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju. Wrzucamy cukinię, bób (obrany) oraz oliwki. Dusimy ok. 3-4 minuty, po czym dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, garść pestek słonecznika i garść pestek dyni. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Takie warzywa świetnie pasują np. do makaronu, ale same też smakują dobrze :)
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Powiem szczerzę, mi bob śmierdzi :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, bób się albo lubi, albo nie :P Ja zawsze do gotowania dodaję kilka liści świeżej mięty lub torebkę suszonej, ona nieco wyciąga ten specyficzny... Zapach. ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...