poniedziałek, 7 lipca 2014
Bób
Bób - te urocze ziarenka mają wiele wartości odżywczych. Warto zatem korzystać z krótkiego sezonu na tą roślinę.
Bób jest przede wszystkim źródłem wartościowego białka, które może być zamiennikiem białka zwierzęcego (w 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,6 g białka). Zawiera również mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminę C i prowitaminę A oraz dużo potasu.
Bób można jeść zarówno z łupinkami jak i bez, jednak warto skusić się na tą pierwszą opcję, ponieważ w łupinkach zawarta jest duża ilość składników mineralnych, plus jeszcze błonnik. Ten z kolei chroni błonę śluzową jelita grubego.
Bób może pomóc w kontroli wagi, ponieważ spowalnia procesy trawienia i na długo nadaje uczucie sytości.
Młody bób wystarczy podgotować dosłownie kilka minut. Polecam do gotowania dodać parę listków świeżej mięty lub torebkę miętowej herbaty.
Istnieje wiele prostych przepisów na bób. Można np. go podać z podsmażoną na maśle cebulką z koperkiem i pietruszką. Pasuje również do makaronu z serem feta. Innym połączeniem może być bób z szynką i szpinakiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bób jest zdrowy. Przed gotowaniem można zalać go wrzątkiem i odstawić na godzinę - będzie wtedy bardziej lekkostrawny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń