czwartek, 28 sierpnia 2014

Amore pomidore


Wspominałam już parę razy na swoim blogu, jak bardzo lubię lato. Zawsze z utęsknieniem czekam na tą porę roku. Wiadomo: słońce, wakacje, plaża i tak dalej, ale jest coś jeszcze. Otóż nie wyobrażam sobie lata bez... Pomidorów. :) Jak wiadomo, te dostępne w sklepie zimą mają mało wspólnego z tymi letnimi, więc zawsze czekam na te pyszne, świeże, pachnące krzakiem pomidory, które kupuję zazwyczaj na targu. W tym roku podjęłam nawet próbę wyhodowania swoich własnych :)
Pomidory są hojnie wyposażone w cenne dla zdrowia witaminy, związki mineralne i antyoksydanty. Zawierają witaminy młodości C, A i E, witaminy z grupy B oraz mnóstwo pierwiastków mineralnych, przede wszystkim potas i magnez oraz rzadko spotykane w pożywieniu mangan, miedź i kobalt. Ponadto pomidory są bogate w przeciwutleniacze - likopen i beta-karoten, które zabezpieczają organizm przed zmianami zwyrodnieniowymi, mają też właściwości antynowotworowe. Obniżają ciśnienie i odciążają serce. Mają działanie odkwaszające, polecane są w dietach odchudzających, bowiem są niskokaloryczne, a zapewniają uczucie sytości na długi czas. 
Pomidory należą do warzyw powszechnie uprawianych i spożywanych, to też przepisów i pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest na pewno mnóstwo. Na pewno każdy robił kiedyś jakąś potrawę z wykorzystaniem pomidora :) Mogą to być przystawki, sałatki, dania obiadowe, a nawet desery!
Zachęcam Was zatem do wpisywania w komentarzach, jakie są Wasze ulubione dania z dodatkiem pomidorów :)




1 komentarz:

  1. No i w naszym kraju są najsmaczniejsze i najpiękniejsze :-)
    Ja je dodaję do każdego obiadowego posiłku: sałatka, dania jednogarnkowe, caprese (mniam). Zawsze z bazylią i oregano.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...