poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Purpurowy koktajl


Dziś propozycja na jeden z moich ulubionych koktajli: borówkowo-jeżynowy. Uwielbiam zarówno jego kolor, jak i smak :) Wystarczy garść jeżyn, garść borówek i łyżka jogurtu naturalnego, ewentualnie łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią. Wszystko razem zmiksować.
Warto teraz korzystać z tych owoców, bo sierpień to dla nich najlepszy czas. Taki koktajl działa bowiem wzmacniająco, pobudzająco i wspomagają układ odpornościowy. Borówki i jeżyny są niskokaloryczne, mają działanie oczyszczające i odchudzające. Są bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witamin: A, B1, B2, B6, C, PP. Pełnią ważną rolę w profilaktyce przeciw chorobom oczu i nowotworom, mogą przyczynić się także do opóźnienia procesu starzenia się skóry.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...