środa, 10 września 2014

Parę słów o kawie


Osobiście nie wyobrażam sobie dnia bez kawy. Uwielbiam jej smak i aromat, a przy okazji stawia mnie na nogi. Według jednej z legend dotyczących historii kawy odkryły ją... kozy. :) Ponoć po zjedzeniu owoców z krzewu kawowca były bardziej ruchliwe niż zwykle, co zastanowiło ich pasterza, który również spróbował czerwonych owoców. Po nich poczuł się ożywiony i zapomniał o zmęczeniu. :)
Na świecie istnieją dwa główne gatunki kawy: arabika i robusta. Arabika stanowi ok. 70 % światowej uprawy, zawiera 1-2% kofeiny, a jej ziarna dają kawę lekko kwaskowatą, łagodną i aromatyczną. Robusta zawiera więcej kofeiny, bo od 2 do 4,5%, a kawa z jej ziaren ma ostry, gorzki smak.
W przypadku sportowców, kawa jest bardzo pożyteczna. Jedna lub dwie filiżanki (w zależności od masy ciała) mocnej kawy, przed treningiem zwiększa wytrzymałość sportowców, którzy nie są przyzwyczajeni do tego wspomagacza. Należy jednak pamiętać, że kofeina może u niektórych pogłębić zdenerwowanie i podrażnić żołądek. Światowa Agencja Antydopingowa nie uznaje kofeiny za substancję niedozwoloną. Za to Międzynarodowy Komitet Olimpijski dopuszcza maksymalną zawartość 12 miligramów kofeiny w litrze moczu. Większość sportowców, aby osiągnąć ten poziom, musiałaby wypić 6-8 filiżanek mocnej kawy.
Kiedy sięgamy po kawę, warto pamiętać jednak o kilku kwestiach. Kawa rozpuszczalna ma niewątpliwie walory praktyczne, podobnie jak inne produkty typu instant. Jednak aby ją uzyskać kawę poddaje się długotrwałym i złożonym procesom technologicznym. Może ona powodować wiele dolegliwości żołądka, czego prawdopodobnie przyczyną jest nikiel, którego w kawie rozpuszczalnej jest dużo. Warto również zwrócić uwagę, że kawa ziarnista, naturalna jest dużo tańsza. Kawę ziarnistą możemy parzyć tradycyjnie zalewając wodą o temperaturze 88-92 stopni Celsjusza (nie wrzątkiem!) lub w ekspresie. Aromat kaw mielonych i ziarnistych będzie o wiele lepszy, gdy kupimy kawę niepaczkowaną, czyli na wagę. Warto też mielić kawę samemu przed samym przygotowaniem naparu za pomocą młynka. Istnieje mnóstwo napojów kawowych, jednak podstawę każdego z nich powinno stanowić poprawnie przygotowane espresso.


1 komentarz:

  1. Ja urządziłam sobie w pokoju coffee station :D Ekspres, kawusia, mmmmmm! Już nie mogę doczekać się poranka <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...