poniedziałek, 21 lipca 2014
Sałatka nicejska z łososiem
Po całym dniu w pracy i wieczornym treningu warto jest zadbać o coś wartościowego do jedzenia. Dziś proponuję wam sałatkę nicejską. W oryginalnej wersji jest ona dodatkowo z ziemniakami, ale ja postanowiłam ją przyrządzić w wersji nieco bardziej dietetycznej :)
Składniki potrzebne do przygotowania dwóch porcji:
-ok. 350 g filetu z łososia
-150 g fasolki szparagowej (żółta lub zielona)
-1 pomidor
-2 jaja ugotowane na twardo
-2 garści rukoli
-kilka czarnych oliwek
-opcjonalnie kilka sardeli anchois (ja robiłam bez)
Marynata:
-1 cytryna
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon, ale może być inna)
-1 rozgnieciony ząbek czosnku
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka pieprzu
Sos vinaigrette:
-1 łyżka octu winnego
-1 łyżka musztardy
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-1/4 kubka oliwy z oliwek
Rozgrzewamy piekarnik do 260 stopni. Przygotowujemy marynatę: w misce mieszamy wyciśnięty sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, oliwę, musztardę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz.
Umytego łososia kładziemy w brytfance bądź na blaszce pokrytej folią aluminiową. Polewamy go marynatą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wkładamy rybę do piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut. Upieczonego łososia przekładamy na talerz i odstawiamy znowu na 15 minut, po czym zdejmujemy skórę i dzielimy na kawałki.
Fasolkę blanszujemy w garnku z osoloną, wrzącą wodą przez ok. 1,5 minuty. Później natychmiast schładzamy w bardzo zimnej wodzie. Osuszamy i zostawiamy.
Przygotowujemy sos vinaigrette: łączymy ocet, musztardę, sól, pieprz i powoli dolewamy oliwę i ubijamy trzepaczką w celu wytworzenia emulsji. Odstawiamy.
Ugotowane jaja przekrajamy na pół, pomidora kroimy na osiem części.
Na dużych płaskich talerzach układamy obok siebie łososia, fasolkę, pomidory, jaja, rukolę, oliwki i ewentualnie sardele. Całość skrapiamy sosem vinaigrette.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz