TRUSKAWKI
-bogate źródło witaminy C
-duża zawartość związków fenolowych odpowiedzialnych za zdrowie skóry i produkcję kolagenu
-ich spożycie obniża poziom cholesterolu
-obfituje w kwas elagowy, który neutralizuje substancje rakotwórcze - zwalcza toksyny obecne np. w dymie tytoniowym
JAGODY
-zawierają związek o nazwie resweratrol o działaniu antyrakowym
-mają działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i przeciwbólowe
-wpływają na poprawę pamięci u osób starszych
MALINY
-zawierają salicylany, które wskazane są przy przeziębieniach
-zawarta w malinach cyjanidyna ma działanie przeciwzapalne silniejsze od aspiryny
-mają także działanie antyoksydacyjne
JEŻYNY
-doskonałe źródło rozpuszczalnego w wodzie błonnika
-wysoka zawartość fitoestrogenów -roślinnych hormonów, które mają podobne funkcje jak żeńskie estrogeny
-źródło witaminy C
JEŻYNY
-doskonałe źródło rozpuszczalnego w wodzie błonnika
-wysoka zawartość fitoestrogenów -roślinnych hormonów, które mają podobne funkcje jak żeńskie estrogeny
-źródło witaminy C
-są dobrym źródłem karotenoidów
-mają działanie przeczyszczające
-regulują ciśnienie krwi i pracę nerek dzięki dużej zawartości potasu
JABŁKA
-źródło oczyszczających pektyn, które regulują pracę jelit
-jabłka zawierają kwercetynę, dzięki czemu unieszkodliwiają wirusy i bakterie
-są to jedne z najmniej kalorycznych owoców
Są dobre i tanie. Po prostu :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj byłam na ryneczku i przytargałam 2 pełne siatki owoców :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie :D
OdpowiedzUsuńwww.womanorhero.blogspot.com