środa, 15 października 2014

Power śniadanko: płatki z melonem i pyłkiem pszczelim


Kolejna propozycja na śniadanie lub lunch :) Dziś moją bazą były płatki jęczmienne i płatki gryczane. Dodatkowo żółty melon, syrop daktylowy, cynamon i pyłek pszczeli.

Pyłek pszczeli to prawdziwa skarbnica zdrowia. W swoim składzie zawiera wszystko to, co jest nam potrzebne do życia: aminokwasy, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy, związki fenolowe, witaminy i związki mineralne. Co ciekawe, jego skład jest tak złożony, ale do dziś naukowcom nie udało się stworzyć jego syntetycznego odpowiednika!
To absolutny hit, jeśli chodzi o dietę sportowców, ponieważ regularnie spożywany znacznie podnosi siłę i wytrzymałość. Oczywiście istnieje również długi szereg innych korzyści, np. obniża on poziom "złego" cholesterolu we krwi, leczy trądzik, łagodzi objawy alergii, reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga koncentrację, zmniejsza nerwowość, działa odmładzająco, jest też wskazany dla osób zarówno z nadwagą, jak i niedowagą, ponieważ jest niskokaloryczny i reguluje ośrodek głodu w mózgu. Zatem odstawmy wszystkie preparaty multiwitaminowe z apteki i szukajmy lokalnego pszczelarza :)


3 komentarze:

  1. Pani Moniko warto byłoby dodać informację, że pyłek pszczeli sam jest nośnikiem alergenów, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co wiem, to alergia na sam pyłek pszczeli występuje bardzo rzadko. Pyłek pszczeli jest nośnikiem alergenów-jak każdy pyłek. Dlatego osoby uczulone na pyły kwiatowe, traw, drzew i innych roślin powinny być ostrożne. A tak na marginesie, to sama jestem uczulona na pyłki traw i drzew, a nie zaobserwowałam, aby pyłek pszczeli negatywnie wpływał na moje samopoczucie. Jest to kwestia bardzo indywidualna. Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...