poniedziałek, 29 września 2014

Sałatka z awokado i granatem


Idealny zestaw na piękną skórę, zimę bez przeziębień i mięśnie jak ze stali. W sam raz na kolację lub jako lunch box :)
Wystarczy 1 awokado, 3 łyżki ugotowanej na sypko kaszy pęczak, 1/2 owocu granatu, garść migdałów i sok wyciśnięty z 1/4 cytryny.
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i tniemy na duże kawałki. Polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Dodajemy pęczak i migdały. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy pestkami z połowy granatu.

Awokado jest cenne głównie ze względu na zawarty w nim tłuszcz - kwas oleinowy. Obniża on bowiem poziom złego cholesterolu LDL, przeciwdziała nowotworom. Zawiera też sporo witamin C, A i E (przeciwutleniacze) oraz potasu. Awokado zawsze kupujemy dojrzałe, skórka po lekkim naciśnięciu palcem ma się uginać. Twarde jak kamień owoce niestety są gorszej jakości.
Granat z kolei zapobiega procesom starzenia zapobiega procesom starzenia i odmładza. Przyspiesza regenerację skóry, poprawia jej koloryt i ukrwienie. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. 

Migdały obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL. Ponadto migdały charakteryzują się wysoką zawartością witaminy E w formie najlepiej przyswajalnej, która zabezpiecza mięśnie przed działaniem wolnych rodników po intensywnym wysiłku. 

Kasza pęczak to najmniej przetworzona kasza jęczmienna (otrzymywana jest z całych ziaren). Spośród wszystkich kasz zawiera największą ilość witaminy K, która odpowiada za krzepnięcie krwi oraz uszczelnianie naczyń krwionośnych. Posiada także dużo wapnia, cynku, żelaza i potasu. Ponieważ jednak jęczmień zawiera gluten, pęczaku nie powinni jeść alergicy i osoby chorujące na celiakię.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...