poniedziałek, 15 września 2014

Jajecznica z orzechami piniowymi i włoskimi

Dziś prosty i szybki przepis na jajecznice, ale trochę inną niż zwykle. Moja wersja jest z orzechami.
Przygotowuje się ją zupełnie tak samo jak klasyczną jajecznicę: do miski rozbijamy jaja, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a dodatkowo dokładamy po garści orzechów. Wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, ale robimy to krótko, ponieważ zbyt wysoka temperatura spowoduje wytwarzanie się związków rakotwórczych. Naszą masę jajeczno -orzechową wylewamy na patelnię i zmniejszamy ogień. Czekamy, aż jajka się nieco zetną, po czym jeszcze chwilę delikatnie mieszamy i ściągamy z ognia.
Orzeszki pini są bogatym źródłem białka i energii. Zawierają dużo cynku i magnezu, co wspomaga pracę mięśni i pomaga zwalczać stres.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...