Dziś przepis na szybką i prostą przekąskę warzywną. Zaczynamy od gotowania bobu, a następnie umytą i obraną cukinię kroimy np. w paski lub w plastry, w zależności jak lubimy. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju. Wrzucamy cukinię, bób (obrany) oraz oliwki. Dusimy ok. 3-4 minuty, po czym dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, garść pestek słonecznika i garść pestek dyni. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Takie warzywa świetnie pasują np. do makaronu, ale same też smakują dobrze :)
Smacznego :)
Powiem szczerzę, mi bob śmierdzi :P
OdpowiedzUsuńTo fakt, bób się albo lubi, albo nie :P Ja zawsze do gotowania dodaję kilka liści świeżej mięty lub torebkę suszonej, ona nieco wyciąga ten specyficzny... Zapach. ;)
Usuń