sobota, 23 sierpnia 2014

Zupa krem z kopru włoskiego

Pyszna i lekka zupa z fenkuła z dodatkiem wędzonego łososia. Do przygotowania potrzebne będą:
-1 bulwa fenkuła z natką (oczyszczona i pokrojona)
-1 por (pokrojony w półplasterki)
-4 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
-3 łyżki masła
-3,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie woda
-500 ml kefiru lub maślanki
-1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-sól, świeżo mielony biały pieprz
-100 g wędzonego łososia w plasterkach
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy do niego pora, solimy i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie (ok. 10 minut). Dodajemy ziemniaki, dolewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy ok. 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy fenkuła wraz z natką i gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy zupę w blenderze, doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy ze śmietaną i maślanką. Rozlewamy do miseczek, a do każdej porcji wkładamy kawałek wędzonego łososia.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...