czwartek, 20 listopada 2014
Komosa ryżowa (quinoa)
Komosa ryżowa jest źródłem wysokiej jakości roślinnego białka. Dlatego polecana jest wegetarianom i weganom.
Zawiera ona bowiem komplet aminokwasów, w tym lizynę, która rzadko jest spotykana w produktach roślinnych. Lizyna jest ważna, ponieważ pomaga w budowie chrząstek.
Quinoa zawiera także mnóstwo witamin i związków mineralnych: witaminy C, D, E i te z grupy B, oraz żelazo, miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan i fosfor.
Stymuluje hormon wzrostu, dzięki wiązaniom takim jak arginina i histydyna.
Ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika, więc polecana jest osobom odchudzającym się.
Co ważne, nie zawiera glutenu, więc mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię i będące na diecie bezglutenowej.
Na zdjęciu: komosa ryżowa czarna, borówki amerykańskie, mandarynki, orzechy włoskie i migdały prażone w syropie klonowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
komosę wprost ubóstwiam, a w tym wydaniu na pewno by mi zasmakowała!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia <3! Danie wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńJednym słowem pełnowartościowy produkt :) Muszę się przekonać, bo nigdy nie jadłam szczerze mówiąc :O
OdpowiedzUsuńcudne to :)
OdpowiedzUsuń